O șoferiță și-a recuperat în instanță permisul reținut pentru alcool. Cum a reușit

Autor: Cristian Agatie 07 iul. 2021 Știri auto

O șoferiță și-a recuperat în instanță permisul reținut pentru alcool, după ce alcooltestul a indicat o alcoolemie de 0,05 la mie. Decizia instanței ar putea crea un precedent periculos.

Intră în Galeria FOTO

Statisticile indică un număr îngrijorător de șoferi care conduc sub influența băuturilor alcoolice. O parte semnificativă dintre aceștia susțin că nu au pus gura pe alcool. Acum, avem și un caz oficial în care șoferul testat pozitiv cu alcooltestul care a câștigat în instanță dreptul de a-și recupera permisul. Motivația? Consumase alimente fermentate cu o zi înainte.

Femeia fusese oprită de un echipaj de poliție în data de 6 februarie 2021, pe raza localității Săsciori și a fost testată cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0.05mg/l alcool pur în aerul expirat. Femeia nu a avut obiecții și nu a solicitat recoltarea de probe biologice pentru a-și demonstra nevinovăția. A primit un avertisment și pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Ulterior, a contestat în instanța procesul verbal, spunând că valoarea alcoolemiei se datorează consumului de alimente fermentate.

„Petenta susține că în ziua precedentă a consumat alimente fermentate, însă în dimineața zilei următoare nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că este sub influența băuturilor alcoolice, fiind încredințată că oțetul din baza alimentelor fermentate a fost într-o cantitate mică și alcoolul s-a metabolizat. Susține că nu se face vinovată de săvârșirea faptei de conducere sub influența alcoolului, valoarea extrem de mica a alcoolemiei se datorează aportului de alimente fermentate. În ce privește aparatul etilotest cu care a fost testată, a arătat că acesta nu reprezintă un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic”, se arată în plângerea depusă de femeie la Judecătoria Sebeș.

O șoferiță și-a recuperat în instanță permisul reținut pentru alcool. Decizia instanței nu este definitivă

IPJ Alba a cerut respingerea plângerii și menținerea procesului-verbal de contravenție așa cum a fost întocmit pentru că fapta s-a comis după cum a fost descrisă în procesul-verbal de contravenție, contravenția reținută fiind constatată de agentul de poliție aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu. Instanța a constatat, însă, că starea de fapt descrisă în procesul verbal de către agentul constatator nu coincide cu elementele probatorii aflate la dosarul cauzei.

„Deși se reține că valoarea alcoolemiei în aerul expirat a fost de 0,05 mg/l iar acest rezultat a fost consemnat în fișa cu nr. (…), această fișă nu se regăsește la dosarul cauzei, pentru a putea fi verificată de către instanță. Nici măcar nu s-a menționat în PV contestat care a fost aparatul etilotest folosit, pentru ca în cazul în care instanța solicita, să poată fi depusă la dosar verificarea metrologică a acestuia. Este adevărat că PV cuprinde mențiunea că petenta nu a solicitat să fie transportată la spital în vederea recoltării probelor de sânge, însă acest aspect nu acoperă lipsurile procesului verbal contestat”, a precizat magistratul care a judecat cauza.

Modul în care a fost întocmit procesul verbal a făcut diferența

„Dubiul privind obiectivitatea celor constatate afectează temeinicia procesului verbal, fapt ce impune anularea acestuia. Acest lucru se impune și față de valoarea extrem de mică a alcoolului detectat de 0,05 mg/l, existând posibilitatea ca această valoare să fie rezultatul unei erori. Oricum, în lipsa datelor referitoare la aparatul folosit pentru măsurare, toate aceste aspecte sunt simple presupuneri care nu pot legitima menținerea ca valabil a unui proces verbal de sancționare contravențională, care în esență este un act care emană de la o autoritate și care nu ar trebui să aibă breșe în expunerea situației de fapt și a elementelor esențiale”, a mai precizat judecătorul în hotărârea din 15 iunie 2021.

Instanța a anulat ambele sancțiuni, atât avertismentul cât și reținerea permisului de conducere. Deocamdată, decizia instanței nu a fost contestată de Poliție.

Nu este primul proces verbal completat defectuos de polițiști care este desființat de instanță. Un timișorean căruia i se suspendase permisul pentru depășirea vitezei legale a avut, de asemenea, câștig de cauză, tot datorită modului în care fusese întocmit procesul verbal.

sursa: Adevărul.ro


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide